پنجشنبه , آذر 22 1403

ماه تیر: شانزدهم تا بیست‌و‌دوم

ماه تیر: شانزدهم تا بیست‌و‌دوم

شانزدهم تیر

شانزدهم تیرماه در ایران معاصر با دو رخداد مهم مصادف است. یکی آن که در سال ۱۳۰۰ امیرمؤید سوادکوهی در مازندران سر به طغیان برداشت و علم مخالفت با حکومت مرکزی را برافراشت، میرپنج محمد احمدآقاخان مأمور سرکوبی نامبرده شد و این کار طی چند روز بعد انجام پذیرفت. دیگر آن که در ۱۳۵۹، در دنباله‌ی پیروزی انقلاب اسلامی، قوانین قضایی ایران به شریعت اسلامی دگردیسی یافت.

در سطح جهانی چند حادثه‌ی نظامی و سیاسی را در این روز داشته‌ایم: در ۵۰۳ خورشیدی صلیبی‌ها صور را فتح کردند، در ۸۹۹ مهاجمان اسپانیایی بر یک ارتش بزرگ آزتک در جنگ اوتومبا[1] غلبه کردند، در ۱۲۷۱ دادابایی نائوروجی[2]، از پارسیان هند، نخستین غیراروپایی بود که به عضویت پارلمان انگلستان درآمد و او همان کسی است که پدر فکری جنبش استقلال هند و نویسنده‌ی آثاری مهم درباره‌ی نقد استثمار انگلیس در هند هم هست. در ۱۳۲۰ ارتش فرانسه و انگلیس بیروت را اشغال کردند و در شانزدهم تیر سال ۱۳۳۲ چه گوارا برای عملیات چریکی به سوی بولیوی و اکوادور و السالوادور حرکت کرد و در همین روز به سال ۱۳۵۸ جزایر سلیمان از انگلستان استقلال یافت. در ۱۳۸۴ هم چهار انفجار انتحاری در سیستم ترابری لندن به مرگ ۵۶ نفر و زخمی شدن هفتصد تن انجامید. در ضمن در همین روز در ۱۳۰۷ بود که برای اولین بار نان ورقه‌شده به بازار عرضه شد!

G:\pix\projects\west\The_battle_of_Otumba.jpg

جنگ اوتومبا

G:\pix\projects\west\Treaties_of_Tilsit_miniature_(France,_1810s)_side_A.jpgناپلئون و تزار!

زادگان نامدار این روز عبارت‌اند از کامیلیو گلژی[3] طبیعی‌دان ایتالیایی (۱۲۲۲)، گوستاو ماهلر[4] موسیقیدان اتریشی (۱۲۳۹)، یانکا کوپالا[5] شاعر و ادیب کمونیست بلاروسی (۱۲۶۱)، مارک شاگال[6] نقاش فرانسوی (۱۲۶۶) و از میان درگذشتگان مشهور این روز نیز می‌توان از این افراد یاد کرد: هنری نستله[7] مؤسس کمپانی نستله (۱۲۶۹)، ماکس هورکهایمر[8] جامعه‌شناس و فیلسوف و بنیانگذار حلقه‌ی فرانکفورت (۱۳۵۲) و ادوارد شواردنادزه[9] سیاستمدار کمونیست گرجی (۱۳۹۳).

http://www.nndb.com/people/254/000023185/shev-port.jpg

ادوارد شواردنادزه

G:\pix\projects\west\Photo_of_Gustav_Mahler_by_Moritz_Nähr_01.jpg

گوستاو ماهلر

G:\pix\projects\west\Henry_Nestle.jpg

هنری نستله

G:\pix\projects\west\Camillo_Golgi.jpg

کامیلیو گلژی

هفدهم تیر

در تاریخ معاصرمان سه اتفاق در این روز افتاده که هر سه پیامد رخدادهایی بزرگ‌تر و مهم‌تر بوده‌اند. مهم‌تر از همه آن که در روز دوشنبه هفدهم تیر سال ۱۲۲۹ خورشیدی علی‌محمد باب اعدام شد. دیگر آن که در ۱۳۰۳ ملک الشعرای بهار درباره‌ی به قتل رسیدن دوستش عشقی همدانی در مجلس نطق کوبنده‌ای کرد و عصرگاه همان روز واعظ قزوینی که برای کاری به مجلس رفته بود ترور شد. برخی می‌گویند او را اشتباهی به جای بهار کشته‌اند، اما این احتمال هم وجود دارد که ترور او امری مستقل بوده باشد. در ۱۳۱۶ هم به دنبال آشکار شدن ایران‌ستیزی شوروی‌ها در آسیای میانه و قفقاز و کشتار مردم این سامان، دولت‌های ایران، عراق، ترکیه و افغانستان پیمان سعدآباد را برای مقابله با نفوذ کمونیسم امضا کردند.

G:\pix\projects\west\1099_Siege_of_Jerusalem.jpgمحاصره‌ی اورشلیم

A painting of Kim smiling

کیم ایل سونگ

G:\pix\projects\west\Kazan_moscow.jpg

  شمایل بانوی قازان

در تاریخ جهان این روز با رخدادهای اثرگذار مهم‌تری گره خورده است. در ۴۷۸ هجری خورشیدی پانزده هزار سرباز صلیبی قحطی‌زده که اورشلیم را محاصره کرده بودند گرداگرد شهر مراسمی مذهبی برگزار کردند و مایه‌ی وحشت ساکنان شهر شدند. در ۸۷۶ واسکو دو گاما[10] نخستین سفر مستقیم اروپاییان به قصد رسیدن به هند را آغاز کرد، در ۱۱۹۴ شارل موریس دو تالیران پریگور[11] اولین نخست‌وزیر فرانسه شد و در ۱۳۴۹ نیکسون[12] به سرخپوستان آمریکا حق خودمختاری داد و البته این پس از آن بود که تقریباً همه‌شان کشتار شده بودند و جمعیتشان به اقلیت کوچکی بی‌خطر تبدیل شده بود. در ۱۳۷۳ هم پس از درگذشت کیم ایل سونگ[13]، پسرش کیم جونگ ایل[14] به رهبری کره‌ی شمالی رسید.

G:\pix\projects\west\Elihu_Yale_by_Enoch_Seeman_the_younger_1717.jpeg.jpeg

الیهو ییل

G:\pix\projects\west\The_Wall_Street_Journal_first_issue.jpg

وال‌استریت جورنال 

G:\pix\projects\west\John_D._Rockefeller_1885.jpg

راکفلر 

دو واقعه‌ی فرهنگی مهم هم در این روز رخ داده است. یکی که مذهبی است آن که در ۹۵۸ شمایل مقدس «بانوی قازان[15]» که بنا بر افسانه‌ها صد و چهل سال پیش در قسطنتنیه گم شده بود، در شهر قازان یافته شد. این شمایل را کلیسای ارتدوکس و بعدتر کلیسای کاتولیک تقدیس کرد و به یکی از نمادهای مهم دینی در روسیه تبدیل شد. دیگری آن که در ۱۲۶۸ اولین شماره از روزنامه‌ی وال‌استریت جورنال[16] منتشر شد و به مرجعی در زمینه‌ی تبادلات اقتصادی بدل شد.

زادگان نامدار این روز عبارت‌اند از فردیناند فون زپلین[17] مخترع آلمانی کشتی هوایی (۱۲۱۷)، و جان دی راکفلر[18] مؤسس آمریکایی کمپانی استاندارد اویل[19] (۱۲۱۸). آلفرد بینه[20] روانشناس و مبتکر فرانسوی تست هوش و مفهوم هوش‌بهر (۱۲۳۶)، و ارنست بلوخ[21] مورخ و فیلسوف آلمانی (۱۲۶۴). کریستین هویگینس[22] منجم و ریاضی‌دان هلندی (۱۰۷۴)، الیهو ییل[23] تاجر نیکوکار و مؤسس دانشگاه ییل (۱۱۰۰) و کیم ایل سونگ (۱۳۷۳) هم در این روز درگذشته‌اند. به دنبال مرگ کیم ایل سونگ نُه روز عزای عمومی در کره اعلام شد و موسیقی، بازی، ورزش، سرگرمی و خندیدن در این ایام ممنوع شد!

هجدهم تیر

هجدهم تیر در تاریخ معاصرمان به خاطر دو شورش اهمیت دارد. در ۱۳۰۰ به دنبال طغیان خان‌های مازندران جنگ شدید بین امیرمؤید سوادکوهی و قوای قزاق درگرفت. در ۱۳۷۸ هم یکی از بزرگ‌ترین شورش‌های دانشجویی سال‌های اخیر در کوی دانشگاه امیرآباد آغاز شد که به سرعت و شدت سرکوب شد. در ضمن مردم ترکیه هم در میانه‌ی این دو رخداد در سال ۱۳۴۰ در همه‌پرسی به قانون اساسی‌شان رأی دادند.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/76/Johan_Tietrich_Schoultz_m%C3%A5lning_Slaget_vid_Svensksund.jpg

نبرد سونسکوند

G:\pix\projects\west\Charles_Maurice_de_Talleyrand-Périgord_by_François_Gérard,_1808.jpg

 تالیران

در مقیاس جهانی این روز با جنگ‌هایی بزرگ مصادف بوده است. در ۱۱۶۹ بزرگ‌ترین نبرد دریایی که تا به حال در دریای بالتیک رخ داده میان سوئد و روسیه واقع شد. سوئدی‌ها در نبرد سونسکوند[24] در نزدیکی خلیج فنلاند به سختی روس‌ها را شکست دادند و یک سوم ناوگانشان را نابود کردند. هریک از دو ناوگان نزدیک به ۲۷۰ کشتی داشتند و روس‌ها هجده هزار سرباز داشتند که ده هزار تنشان کشته و زخمی شدند.

رخدادهای سیاسی دیگر این روز آن که در ۱۱۹۵ آرژانتین از اسپانیا استقلال یافت، در ۱۲۵۴ مردم هرزگوین در برابر حاکمیت عثمانی‌ها سر به شورش برداشتند و در ۱۲۲۹ زاکاری تیلور[25] رئیس‌جمهور آمریکا پس از یک سال زمامداری به خاطر خوردن شیر یخ‌زده و میوه‌ی خام درگذشت!

هجدهم تیرماه در ضمن با خشونت‌های مذهبی هم گره خورده است. در ۹۵۱ هجری خورشیدی نوزده کاتولیک به خاطر عقایدشان در شهر گورکوم[26] هلند به دست سربازان کالوینیست کشته شدند، در ۱۲۰۰ چهارصد و هفتاد تن از بزرگان قبرسی از جمله سراسقف این جزیره به خاطر پشتیبانی قبرس از شورش یونانیان به دست عثمانی‌ها اعدام شدند و در ۱۲۷۹ به دستور حاکم استان شان‌شی[27] در شمال چین چهل و پنج نفر از اعضای یک هیئت تبلیغی مسیحی اروپایی و پیروانشان –از جمله چند کودک- اعدام شدند.

G:\pix\projects\west\Portrait_of_a_Man_in_a_Turban_(Jan_van_Eyck)_with_frame.jpg

وان آیک

G:\pix\projects\west\Zachary_Taylor_restored_and_cropped.png

زاکاری تیلور 

G:\pix\projects\west\Martyrs_de_Gorkum.jpg

شهدای گورکوم 

در این روز چند شخصیت نامدار درگذشته‌اند که مهم‌ترینشان عبارت‌اند از یان وان آیک[28] نقاش هلندی (۸۲۰)، آمادئو آووگادرو[29] شیمي‌دان ایتالیایی (۱۲۳۵)، کینگ کمپ ژیلت[30] بنیانگذار آمریکایی کمپانی ژیلت (۱۳۱۱) و ژرژ باتای[31] فیلسوف فرانسوی (۱۳۴۱).

G:\pix\projects\west\330px-Amadeo_Avogadro.png

 آمادئو آووگادرو

G:\pix\projects\west\King_Camp_Gillette.jpg

 کینگ کمپ ژیلت

http://images.gr-assets.com/authors/1287941328p5/20842.jpg

ژرژ باتای

نوزدهم تیر

  این روز با جنبش نیروهای ایرانی‌تبار در هند مصادف است. در نوزدهم تیرماه سال ۱۱۸۵ خورشیدی اولین شورش مسلحانه‌ي سازمان‌یافته‌ی هندیان بر ضد اشغالگران انگلیسی آغاز شد. در این شورش «سپاهی‌ها» -سربازان هندی در خدمت بریتانیا که با همین نام پارسی‌شان در انگلیسی sepoy خوانده می‌شوند- سر به شورش برداشتند و با سربازان انگلیسی مستقر در دژ وِلور[32] جنگیدند و دویست تن از ایشان را کشتند. ارتش انگلستان به سرعت واکنش نشان داد و شورش را سرکوب کرد و ۳۵۰ سپاهی را در جنگ کشت و صد تن را بعدتر اعدام کرد. در همین روز به سال ۱۳۰۴ مهربابا پیشوای پارسی آیینی نو در هند، که در اصل مروان ایرانی نام داشت، روزه‌ی سکوت چهل و چهار ساله‌اش را آغاز کرد.

https://media1.britannica.com/eb-media/94/68394-004-C6B36CCB.jpgدر حاشیه‌ی محاکمه‌ی میمون!

Image result for ‫هارولد بلوم‬‎

هارولد بلوم

G:\pix\projects\west\Meher_Baba_1945.jpg

 مهر بابا

این روز با رخدادهای سیاسی ریز و درشتی هم قرین است. در ۱۲۰۰ آمریکا فلوریدا را از اسپانیا گرفت،‌ در ۱۳۲۵ به دنبال پیاده‌سازی سیاست کمونیستی در بلغارستان تورم در این کشور به رکوردی جهانی دست یافت. نرخ تورم در این روز به ۴۶/۳۴۸ رسید. یعنی هر یازده ساعت قیمت‌ها دو برابر می‌شد! در ۱۳۵۲ مجلس پاکستان استقلال بنگلادش را به رسمیت پذیرفت و در ۱۳۷۰ بوریس یلتسین[33] نخستین رئیس‌جمهور روسیه شد. این روز به شکل جالب توجهی با گرما هم پیوند برقرار می‌کند. چون در ۱۲۹۲ دمای دره‌ی مرگ در نوادا به ۵۷ درجه رسید که بالاترین دمای ثبت شده در سطح زمین است!

G:\pix\projects\west\John_Calvin_by_Holbein.png

ژان کالون

https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/665926main_telstar_full.jpg

ماهواره‌ی تلستار

G:\pix\projects\west\Mahathir_Mohamad_addressing_the_United_Nations_General_Assembly_(September_25_2003).jpgماهاتیر محمد 

مضمون دیگر روز نوزدهم تیر نظریه‌ی تکامل است. در این روز به سال ۱۳۰۴ دادرسی مشهور به «محاکمه‌ی میمون[34]» در شهر دیتون[35] در تنسی[36] آغاز شد. در این محکمه معلمی به نام جان اسکوپس[37] به خاطر تدریس نظریه‌ی تکامل در مدرسه محاکمه می‌شد. با این همه، بگیر و ببند بنیادگرایان مسیحی آمریکایی اثری در پیشرفت علم نداشت و در ۱۳۷۶ تحلیل ماده‌ی وراثتی بازمانده از نئاندرتال‌ها نشان داد که خاستگاه انسان کنونی آفریقاست و حوای تکاملی یعنی مادر مشترک هوموساپینس‌های کنونی بین صد تا دویست هزار سال پیش در آفریقا می‌زیسته است! در این بین اولین ماهواره‌ی مخابراتی جهان به تام تِلستار[38] هم در ۱۳۴۱ به فضا پرتاب شد.

زادگان نامدار این روز عبارت‌اند از ژان کالون[39] الهی‌دان فرانسوی (۸۸۸)، کامیل پیسارو[40] نقاش دانمارکی (۱۲۰۹)، نیکولا تسلا[41] مخترع صربی‌تبار (۱۲۳۵)، مارسل پروست[42] نویسنده‌ی فرانسوی (۱۲۵۰)، ماهاتیر محمد نخست‌وزیر مالزی (۱۳۰۴) و هارولد بلوم[43] منتقد ادبی آمریکایی (۱۳۰۹). هادریان[44] امپراتور روم (۱۳۸ میلادی)، تای زونگ[45] امپراتور دودمان تانگ[46] چین (۲۸ هجری خورشیدی)، زبیده بنت جعفر دخترعمو و همسر هارون‌الرشید (۲۱۰)، پل بروکا[47] عصب‌شناس فرانسوی (۱۲۵۹) و عمر شریف هنرپیشه‌ی مصری (۱۳۹۴) هم در این روز درگذشته‌اند.

Image result for marcel proust

 مارسل پروست

http://static.rogerebert.com/redactor_assets/pictures/559ffc0e2afe7bbd1300008f/Omar_Sharif_-_Zhivago_-_1965.jpg

عمر شریف در نقش دکتر ژیواگو

G:\pix\projects\west\Pissarro-portrait.jpg

 کامیل پیسارو

بیستم تیر

بیستم تیر با روندهایی پیوند خورده که تباری ایرانی دارد، اما در خارج از مرزهای سیاسی و رسمی ایران تحقق می‌پذیرد. در ۷۸۴ دریاسالار دولت مینگ[48] موسوم به ژنگ‌هه[49] که یک جهانگرد ایرانی‌تبار بود سفر دریایی‌اش به دور دنیا را آغاز کرد، در ۱۳۲۹ پاکستان به صندوق جهانی پول و نظام پولی بین‌المللی پیوست و در ۱۳۳۶ پرنس کریم حسین آقاخان چهارم پس از مرگ پدرش سلطان محمدشاه به رهبری اسماعیلیان نزاری رسید.

http://theweekinchess.com/assets/images/spassky/f_s_1972_3_300.jpg بازی بوریس اسپاسکی در برابر بابی فیشر

http://cdn.mashreghnews.ir/old/files/fa/news/1391/9/19/245593_153.jpg

آقاخان محلاتی

بیستم تیرماه با سیاست جهانی به این ترتیب ارتباط برقرار می‌کند که در این روز به سال ۵۹۱ هجری خورشیدی آتش‌سوزی بزرگ لندن این شهر را با خاک یکسان کرد. نیم هزاره بعد، در ۱۱۸۳، آرون بِر[50] معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده در دوئلی مشهور وزیر خزانه‌داری الکساندر همیلتون[51] را کشت. در ۱۲۶۱ در جریان جنگ‌های انگلیس و مصر ناوگان بریتانیا بندر اسکندریه را به توپ بست و در ۱۳۰۰ ارتش سرخ شوروی مغولستان را از روس‌های سفید گرفت و جمهوری خلق مغولستان را آنجا تأسیس کرد. در سال‌های اخیر هم در بیستم تیر ۱۳۷۴ ارتش صربستان در شهر سربرنیتسا[52] و حوالی آن به کشتار مسلمانان بوسنیایی دست گشود و بیش از هشت هزار تن از مردم بی‌دفاع محلی را کشتار کرد. کشتگان اغلب مرد و پسربچه بودند و در مقابل زنان و دختران مورد تجاوز قرار می‌گرفتند.

G:\pix\projects\west\Hamilton-burr-duel.jpg

دوئل آرون بر و الکساندر همیلتون

Image result for srebrenitsa massacre

قربانیان کشتار سربرنیتسا

نوآوری‌های مهم واقع شده در این روز عبارت‌اند از گشایش نخستین ایستگاه قطار (ایستگاه واترلو[53] در لندن) در سال ۱۲۲۷، تولید نخستین مروارید پرورشی توسط کوکیچی میکیموتو[54] (۱۲۷۲)، و رونمایی از نخستین فناوری فیلمبرداری و پخش فیلم در محفلی از دانشمندان که توسط برادران لومیر[55] انجام پذیرفت (۱۲۷۴).

در همین روز در ۱۳۳۹ رمان کشتن مرغ مقلد[56] به قلم هارپر لی[57] منتشر شد، در ۱۳۴۱ اولین برنامه‌ی تلویزیونی به فراسوی اقیانوس آتلانتیک مخابره شد، در ۱۳۵۱ اولین بازی مسابقات شترنج جهانی بین بابی فیشر[58] و بوریس اسپاسکی[59] برگزار شد، و در ۱۳۵۸ اولین ایستگاه فضایی آمریکا – اسکای‌لب[60]– هنگام ورود به جو زمین بر فراز اقیانوس هند منفجر شد.

G:\pix\projects\west\330px-Muhammad_Abduh.jpg

محمد عبده

G:\pix\projects\west\Mikimoto_Kōkichi.jpg

کوکیچی میکیموتو 

مهم‌ترین زاده‌ی این روز بردیصان اخترشناس و دانشمند ایرانی است که به سال ۱۵۴ میلادی در شهر رها (اِدِسا) در استان خسروان در سوریه‌ی امروزین زاده شد. او احتمالاً تباری پارتی داشته، اما به زبان سریانی کتاب می‌نوشته و اثر مشهوری درباره‌ی هند داشته که گم شده است. آیینی که او تأسیس کرد آمیخته‌ای از مسیحیت و زرتشتی‌گری است و کیش بردیصانی نامیده می‌شود. در دوران معاصرمان هم محمد عبده مفتی مصری (۱۲۸۴)، گرترود بل[61] باستان‌شناس و جاسوس انگلیسی و معمار تجزیه‌ی میان‌رودان و تأسیس کشور عراق (۱۳۰۵) و آلفرد دریفوس[62] سرهنگ یهودی فرانسوی که محاکمه‌اش به جرم خیانت آغازگاه جنبش روشنفکران در فرانسه بود (۱۳۱۴) در این روز درگذشتند.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/18/Dreyfus-annee-de-sa-mort.jpg/220px-Dreyfus-annee-de-sa-mort.jpg

آلفرد دریفوس یک سال پیش از فوت

G:\pix\projects\west\BellK_218_Gertrude_Bell_in_Iraq_in_1909_age_41.jpg

گرترود بل 

بیست و یکم تیر

در چنین روزی به سال ۵۷۰ هجری خورشیدی عکا تسلیم نیروهای صلیبی به رهبری فیلیپ آگوستوس[63] شد و این شهر پس از دو سال محاصره سقوط کرد. به این ترتیب صلیبی‌ها پایگاهی استوار در قلمرو صلاح‌الدین ایوبی پیدا کردند. ششصد و اندی سال بعد در گوشه‌ی دیگری از قلمرو ایران زمین رانجیت سینگ[64] لاهور را گرفت و در مقام رهبر سیک‌ها مهاراجه‌ی پنجاب شد (۱۱۷۸).

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Tomb_of_Bahlol_Lodi.JPG/220px-Tomb_of_Bahlol_Lodi.JPG

آرامگاه بهلول لودی در دهلی

در بیست و یکم تیر ۱۱۸۵ شانزده دولت وابسته به امپراتوری مقدس روم از این نظام سیاسی بریدند و کنفدراسیون راین[65] را تأسیس کردند. در ۱۳۲۷ بن گوریون[66]، نخست‌وزیر اسرائیل، فرمان اخراج فلسطینی‌ها از خانه‌هایشان در لود و رمله را صادر کرد و نتیجه‌اش آن شد که درگیری میان اعراب و یهود در این سرزمین ادامه یافت تا آنجا که در همین روز به سال ۱۳۸۵ حزب‌الله عملیات وعده‌ی صادق را در اسرائیل آغاز کرد و به این ترتیب جنگ لبنان و اسرائیل آغاز شد. در سال ۱۳۰۲ هم در چنین روزی علامت مشهور هالیوود[67] بر تپه‌های مشرف به این شهر نصب شد. در این هنگام این نشانه Hollywoodland را نشان می‌داد که در جریان بازسازی سال ۱۳۲۸ چهار حرف آخرش را حذف کردند.

G:\pix\projects\west\Daisetsu_Teitarō_Suzuki_photographed_by_Shigeru_Tamura.jpg

د. ت. سوزوکی

G:\pix\projects\west\Diego_de_Landa اسقف یوکاتان و کتابسوز.jpg

دیِگو دِلاندا 

G:\pix\projects\west\Rolling_Stones_band_1965.jpg

اجرای گروه رولینگ استونز در دهه‌ی ۱۳۴۰ 

دو رخداد مذهبی هم در این روز رخ داده که اولی‌اش گشایش کلیسای جامع بازیل مقدس[68] در مسکو است به سال ۹۴۰ و دیگری – که درست یک سال بعد (۹۴۱) رخ داد- آن که دیِگو دِلاندا[69] اسقف یوکاتان[70] کتاب‌های مقدس و متون بازمانده از تمدن مایا[71] را به خاطر آن که به کفار تعلق داشت در آتش سوزاند. در میان آیین‌های مدرن توده‌ای که بر محور گروه‌های آوازه‌خوان شکل گرفته، باید به این نکته اشاره کرد که در همین روز به سال ۱۳۴۱ گروه راک رولینگ استونز[72] اولین کنسرت خود را در لندن اجرا کرد.

این روز هرچند از نظر رخدادها چندان غنی نیست، اما زایش‌ها و مرگ‌های مهمی در آن واقع شده است. در میان زادگان این روز باید از این نام‌ها یاد کرد: لی شی‌زن[73] پزشک و شیمی‌دان چینی (۸۹۷)، هنری دیوید ثورو[74] اندیشمند و مصلح اجتماعی آمریکایی (۱۱۹۶)، پابلو نرودا[75] شاعر شیلیایی (۱۲۸۳) و دکتر محمد معین (۱۲۹۳).

Image result for arnold schoenberg

 آرنولد شوئنبرگ

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/3/30/Holbein-erasmus.jpg/150px-Holbein-erasmus.jpg

دسیدریوس اراسموس

G:\pix\projects\west\Benjamin_D._Maxham_-_Henry_David_Thoreau_-_Restored.jpg

هنری دیوید ثورو 

درگذشتگان نامدار این روز هم عبارت‌ند از: بهلول لودی[76] سلطان دهلی (۸۶۷)، دِسیدِریوس اِراسموس[77] فیلسوف و الاهی‌دان هلندی (۹۱۵)، آرنولد شوئنبرگ[78] موسیقیدان و نقاش اتریشی (۱۳۳۰) و د. ت. سوزوکی[79] استاد ژاپنی ادیان شرقی و نویسنده‌ی بانفوذ درباره‌ي فلسفه‌ی ذن (۱۳۴۵).

The Iconic Saint Basil's Cathedral – So Magnificent the Architects ...

کلیسای بازیل مقدس در مسکو

بیست و دوم تیر

بیست و دوم تیرماه روزی به نسبت پرازدحام از رخدادهای به نسبت پراکنده بوده است. به عنوان نمونه‌ای از تاریخ باستان ایران‌زمین باید به سال ۵۸۷ پیش‌ از میلاد اشاره کرد که در چنین روزی نبوکدنصر، شاه بابل، پس از دو سال محاصره اورشلیم را فتح کرد و طبقه‌ی حاکم این شهر را که شمارشان به ۴۲۰۰ تن بالغ می‌شد به بابل تبعید کرد. در دوران معاصر هم نمونه‌ای از این واگرایی‌ها آن که در ۱۳۲۱ دکتر محمود حسابی به ریاست دانشکده‌ی علوم انتخاب شد و در همین روز سرهنگ نیرومند رئیس سابق زندان مرکزی به مناسبت آزار واذیت به زندانیان بازداشت شد.

در ۱۲۹۴ روند نامه‌نگاری موسوم به حسین- مک‌ماهون آغاز شد و با تبادل ده نامه تا سال بعد به توافقی انجامید که بر اساس آن حسین بن علی شریف مکه قول داد با عرب‌های زیر فرمانش بر دولت عثمانی شورش کند و در مقابل، هنری مک‌ماهون[80] نماینده‌ی انگلیس قول داد انگلیسی‌ها بعد از پایان جنگ جهانی اول دولت مستقل عربستان را به رسمیت بشناسند.

http://www.womeninthebible.net/wp-content/uploads/2016/02/140_Nebuch-1.jpg

http://www.historicalastrology.com/wp-content/uploads/2013/05/Nebuchadnezzar-II-204x300.jpg

نبوکدنصر دوم

در ۱۱۶۸ به دنبال عزل وزیر مالیه‌ی فرانسه خبرنگاری انقلابی به نام کامیل دِمولَن[81] سخنرانی آتشینی ایراد کرد که دو روز بعد به سقوط باستیل منتهی شد. حدود نود سال بعد در همین روز (۱۲۵۷) کنگره‌ی برلین آغاز شد و یک روز بعد با توافق دولت‌های مهم اروپایی پایان یافت. نتیجه آن شد که امپراتوری شکست خورده‌ی عثمانی را تجزیه کردند و به صربستان، مونته‌نگرو و رومانی استقلال بخشیدند و بخش‌های بزرگی از آن را کشورهای اروپایی به قلمرو خود افزودند. بیسمارک[82] که شخصیت اثرگذار این کنگره بود ترتیبی داد تا تعادلی میان نیروهای غارتگر سرزمین عثمانی برقرار شود. از این رو روس‌ها بالکان و بسارابی و قفقاز، اتریشی‌ها بوسنی، انگلیسی‌ها قبرس و فرانسوی‌ها تونس را به دست آوردند. حدود صد سال بعد از تدوین این نظم جهانی، (۱۳۵۶) جنگ اوگادِن[83] بین سومالی و اتیوپی آغاز شد.

در ۱۳۵۶ هم در جریان خاموشی نیویورک برق برای ۲۴ ساعت رفت و در نتیجه زنجیره‌ای از جنایت‌ها و غارت و آتش‌افروزی در شهر رخ داد.

این روز سالگرد تولد یولیوس سزار[84] (۴۴ پیش از میلاد)، آمادئو مودیلیانی[85] نقاش و مجسمه‌ساز ایتالیایی (۱۲۶۳)، ایساک بابِل[86] نویسنده و ادیب روس (۱۲۷۳) و اینگمار برگمان[87] کارگردان مشهور سوئدی (۱۲۹۷) است. سالروز مرگ فریدا کالو نقاش مکزیکی (۱۳۳۳)، و سید مصطفی عدل منصورالسلطنه (۱۳۲۹) هم در این رو قرار می‌گیرد.

Image result for isaac babel

ایساک بابل

G:\pix\projects\west\Ingmar_Bergman_Smultronstallet.jpg

اینگمار برگمان 

Related image

آمادئو مودیلیانی 

 

 

  1. Battle of Otumba
  2. Dadabhai Naoroji
  3. Camillo Golgi
  4. Gustav Mahler
  5. Yanka Kupala
  6. Marc Chagall
  7. Henri Nestlé
  8. Max Horkheimer
  9. Eduard Shevardnadze
  10. Vasco da Gama
  11. Charles Maurice de Talleyrand-Périgord
  12. Richard Nixon
  13. Kim Il-sung
  14. Kim Jong-il
  15. Our Lady of Kazan
  16. The Wall Street Journal
  17. Ferdinand von Zeppelin
  18. John D. Rockefeller
  19. Standard Oil
  20. Alfred Binet
  21. Ernst Bloch
  22. Christiaan Huygens
  23. Elihu Yale
  24. Battle of Svensksund
  25. Zachary Taylor
  26. Gorkum
  27. Shanxi
  28. Jan van Eyck
  29. Amedeo Avogadro
  30. King Camp Gillette
  31. Georges Bataille
  32. Vellore
  33. Boris Yeltsin
  34. Monkey Trial
  35. Dayton
  36. Tennessee
  37. John Thomas Scopes
  38. Telstar
  39. John Calvin
  40. Camille Pissarro
  41. Nikola Tesla
  42. Marcel Proust
  43. Harold Bloom
  44. Hadrian
  45. Taizong
  46. Tang
  47. Paul Broca
  48. Ming
  49. Zheng He
  50. Aaron Burr
  51. Alexander Hamilton
  52. Srebrenica
  53. Waterloo
  54. Kokichi Mikimotoq
  55. The Lumière brothers
  56. To Kill a Mockingbird
  57. Harper Lee
  58. Bobby Fischer
  59. Boris Spassky
  60. Skylab
  61. Gertrude Bell
  62. Alfred Dreyfus
  63. Philip Augustus
  64. Ranjit Singh
  65. Confederation of the Rhine
  66. David Ben-Gurion
  67. Hollywood
  68. Saint Basil’s Cathedral
  69. Fray Diego de Landa
  70. Yucatán
  71. Maya
  72. rolling Stones
  73. Li Shizhen
  74. Henry David Thoreau
  75. Pablo Neruda
  76. Bahlul Lodi
  77. Desiderius Erasmus
  78. Arnold Schoenberg
  79. D. T. Suzuki
  80. Henry McMahon
  81. Camille Desmoulins
  82. Otto von Bismarck
  83. Ogaden War
  84. Julius Caesar
  85. Amedeo Modigliani
  86. Isaac Babel
  87. Ingmar Bergman

 

 

ادامه مطلب: ماه تیر: بیست‌و‌سوم تا بیست‌و‌هشتم

رفتن به: صفحات نخست و فهرست کتاب