تمرین (3)
یک گزاره: در شرایطی که کسی نیست و یا در شرایطی که بسیار شلوغ و هرج و مرج است، آیا قوانین رانندگی را رعایت کنیم یا خیر؟ از چراغ قرمز رد شویم یا خیر؟
دانشجو (1): قوانین برای رعایت حقوق شهروندی است. در شرایطی که نه کسی هست که حقش ضایع شود و نه ماشینی وجود دارد که مانع رد شدن من شود، من از چراغ رد میشوم، چون نه مشکلی برای من به وجود میآید، نه برای دیگری. رعایت قوانین مهم است ولی در این شرایط مشکلی برای هیچکس پیش نمیآید.
دانشجو (2): دوستمان میگوید رعایت قوانین مهم است. اگر مهم است، چطور میتوان رعایت نکرد؟ قانون میگوید عبور از چراغ قرمز ممنوع است. این قانون ثابت است، بنابراین ما موظفیم در تمام شرایط این قانون را اجرا کنیم، حتی اگر کس دیگری وجود نداشته باشد که حقش ضایع شود. اصلاً ممکن است هر لحظه آدم یا ماشینی از آنجا رد شود و ما متوجه نباشیم. بنابراین ما باید تابع قانون باشیم. قانون است که تصمیم میگیرد ما چه کاری انجام دهیم، ما تصمیمگیرنده نیستیم. نمیتوانیم هرگاه بخواهیم قانون را تغییر دهیم و یا نقض کنیم.
مهمترین نقطهی قوت بحث این دو نفر این بود که یک موضع روشن داشتند و روشن بحث کردند و آن را ادامه دادند. اگر در بحث موضعتان مشخص نیست اصلاً وارد مناظره نشوید. نقطهضعف هر دو در این بحث این بود که در سی ثانیه حرفشان تمام شد و برای ادامه دادن به بحث همان حرفها را تکرار کردند. در وسط بحث شما میتوانید از موقعیت استفاده کنید و با یک جملهی کوتاه استدلال طولانی طرف مقابل را رد کنید، ولی در ابتدا، زمانی که میخواهید بحث را شروع کنید وقت دارید.
پس به عنوان جمعبندیِ بحث در مورد خوب گفتن و خوب شنیدن در مناظره باید بگویم به حرف طرف مقابل به دقت گوش دهید، کلیدواژهها را تکرار کنید، روی نقاط مثبت تأکید کنید، با چیزی که برحق است بیدلیل مخالفت نکنید و هیجانی نشوید.
ادامه مطلب: گشایش بحث