دورهی فلسفه و عرفان(در زمان – دی ۱۴۰۳)
دورهی فلسفه و عرفان
۱) دورهی حکمت مغانه و عرفان صوفیانه (۶ گام)
شرح: این دوره محتوای کلاسهایی با همین نام را در بر میگیرد که از آذرماه ۱۳۹۹ تا اسفندماه ۱۴۰۱ برگزار شد و ۲۴ کلاس را در بر میگرفت که هریک چهار نشست داشت. محور اصلی بحث این دوره سی پرسش کلیدیای بود که فیلسوفان و عارفان در ایران به طور مشترک مطرح کرده بودند و پاسخهای واگرا یا همگرایی که به آن داده بودند. محتوای این کلاسها در قالب سه کتاب تدوین شده و در قالب مجموعه کتابهای «تاریخ خرد» انتشار یافته است: «زند گلشن راز» که شرحی است بر کتاب نامدار شیخ محمود شبستری، «دیدار حق» که بحثی است دربارهی مسئلهی دیدن خداوند و ارتباط انسان با امر قدسی، و «یاربابا حلاج» که تاریخ اندیشه و خرد ایرانی در قرن سوم هجری است و هم زندگینامه و شرح آرای حسین بن منصور حلاج است و هم جامعهشناسی تاریخی ظهور حکمت و عرفان در بافت دوران اسلامی.
پرسشهای مرکزی: جفتهای متضاد معنایی پایهای که جهانبینی عارفان و فیلسوفان را تعریف میکرده چه بوده است؟ پرسشهای کلیدی برآمده از این مفاهیم چه بوده و چه پاسخهایی برایش پیشنهاد شده است؟
دستاورد دوره: دانشجویان با طی این دوره این امکان را پیدا خواهند کرد که متون کلاسیک فلسفه و عرفان در ایران را نگاهی نو و با تکیه به سرمشق نظری محکم و منظمی بخوانند و دریابند و به چارچوبها و نظریههای اصلی تکامل یافته در این بستر مسلط شوند.
گام نخست:
۱) مقدس و نامقدس
۲) انسان و کیهان
۳) عدم و وجود
۴) جبر و اختیار
گام دوم:
۵) خیر و شر
۶) فنا و بقا
۷) لذت و رنج
۸) وحدت و کثرت
گام سوم:
۹) زمان کرانمند و بیکرانه
۱۰) گیتی و مینو
۱۱) نور و ظلمت
۱۲) زن و مرد
گام چهارم:
۱۳) جزء و کل
۱۴) عقل و خیال
۱۵) حق و خلق
۱۶) بودن و شدن
گام پنجم:
۱۷) حال و مقام
۱۸) نقص و کمال
۱۹) هست و باید
۲۰) زبان و حقیقت
گام ششم:
۲۱) مسئلهی رؤیت
۲۲) اندیشهی حلاج
۲۳) آرای رازی
۲۴) بایزید و جنید
(ثبتنام)